Оснивачи

Основачи Задужбине, брачни пар инжењера Милосав и Душанка Михајловић, свој живот су посветили струци па отуда и жеља да свој иметак усмере на очување успомене на њих, а посебно на област малих акумулација и хидроцентрала којима се Милосав бавио читавог живота.

Милосав Михајловић дипл. инг. грађевине рођен је 7. јула 1927. године у селу Милошеву општина Јагодина. Одрастао је у вишечланиј породици и ако пето дете дат је на школовање. Основну школу завршио је у родном месту, а пет разреда гимназије у Јагодини. Матурирао је у Свилајначкој гимназији 1947. Дипломирао 1953. на Грађевинском факултету, хидротехнички одсек.

Своју раду каријеру почиње у предузећу „Рад“ (Београд), градилиште у Смедеревској Паланци, а 1954. прелази у ДМВЗ Смедерево. Године 1956. формира Водну Заједницу у Смедеревској Паланци. Постаје њен директор и на тој функцији остаје до 1972. године, када прелази у ЗОВП „Морава“ Београд. Године 1974. оснива ООУР „Вопровреда“ у предузећу „Хидропројект“ Београд и на дужности директора остаје до 1986.

Од диломирања се бави псањем и објављивањем стручних радова у земљи и иностранству, а има их преко 170. О њему и његовим стручним способностима у пројектовању и изградњи могли смо да читамо и у часопису „Изградња“. Поред објављених брошура написао је и објавио и 13 књига.

Такву посвећеност струци подржавала је, од самог почетка супруга Душанка Јовановић, рођена 6. новембра 1928. у Свилајнцу. Одрасла је у скромној и уваженој породици са двојицом браће. Након завршетка школе у Свилајнцу, студирала је у Београду. Дипломирала је 8. фебруара 1952. на Пољопривредном факултету.

Радну каријеру почиње у предузећу „Институт за повртарство“ у Смедеревској Паланци и затим у пројектном бироу „Косово пројект“ у Београду, одакле одлази у пензију.

Оставите одговор